MAKALELER

GECİKMİŞ KONUŞMANIN NEDENLERİ

Çocuğunuzun konuşma gelişimini olumsuz etkileyecek birçok neden vardır. Çocuğunuzun sözcükleri doğru bir şekilde oluşturup kullanmasını engelleyen, işleyiş problemi yaratabilecek fiziksel bir bozulma olabilir.
 
Çocuğunuzun sözel becerilerinde olası gecikmelerden endişe duyuyorsanız, konuşma ve dil gelişiminde rol oynayan bu faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.
 
1. Fiziksel Problemler
 
Yarık damak, konuşmayı etkileyebilecek önemli bir fiziksel problemdir. Bebeğin anne karnındayken çeşitli sebepler nedeniyle yüz bölgesinde meydana gelen birleşme kusurları şeklinde görülmektedir. Bu gibi fiziksel problemler, gözden kaçtığı takdirde çocuğunuzun konuşma gelişiminde sıkıntılar meydana gelebilmektedir.
 
2. Oral-Motor Problemler
 
Gecikmiş konuşma problemi olan birçok çocuğun konuşma becerilerinden sorumlu beyin bölgelerinde Çocukluk Çağı Apraksisi (CAS) gibi sorunlardan dolayı bir iletişim bozukluğu vardır. Bu durumda çocuğunuz konuşmakta kullandığı kasların ve vücudunun bazı kısımlarını kontrol etmekte zorlanabilir. Örneğin dudakları, dilleri veya çeneleri, belirli kelimeleri üretmek için yapmaları gereken şeyi yapmazlar. Bu tür konuşma problemleri kendi başına olabildiği gibi diğer oral motor güçlükleriyle birlikte olabilir. Bu çocuklar ayrıca beslenme güçlüğü gibi diğer oral motor problemlerine de sahip olabilirler.
 
3. Genel Gelişim Geriliği
 
Konuşmanın gecikmesi, diğer gelişimsel gecikmelerle ilişkili olabilir. Her çocuk birbirinden farklıdır ancak diğer becerilerin ve yeteneklerin normalden daha yavaş geliştiğini fark ederseniz, çocuğunuzun motor, sözel ve bilişsel becerilerini değerlendirmesi açısından çocuk nörologları ve çocuk psikologları ile görüşmelisiniz.
 
Gelişimsel gerilikle gözlenen konuşma problemleri hiç konuşmama ya da az konuşma, başkaları tarafından söylenenleri anlamama, başkalarının söylediklerini tekrar etme, konuşmada herhangi bir duygu ya da tonlama olmaması şeklinde görülebilir.
 
4. İşitme Problemleri
 
Gecikmiş bir konuşmada ilk şüphe edilmesi gereken durum çocuğun işitme kaybının olup olmadığıdır. Bu nedenle çocuğunuzda konuşma gelişiminde bir gerilik olduğunu düşünüyorsanız, işitmenin değerlendirilmesi açısından bir KBB hekimine başvurmalısınız. İşitme kaybı olan bir çocuk etrafındakilerin konuşmalarını anlamakta sıkıntı yaşayabilir. Kelimeleri anlama ve kullanmakta zorlanması, kelimeleri taklit etmesini, dili akıcı veya doğru bir şekilde kullanmasını engellemektedir.
 
5. Kulak Enfeksiyonları
 
Çocukların üç yaşına kadar birçok defa kulak enfeksiyonu geçirmesi çok yaygın bir durumdur. Bununla birlikte, bir çocuğun enfeksiyon geçirmiş olması işitme ve konuşma açısından otomatik olarak risk altında olduğu anlamına gelmemektedir. Tedavi edilen basit kulak enfeksiyonları konuşmayı etkilememelidir.
 
Kronikleşmiş enfeksiyonlar konuşma gelişimini etkileyebilmektedir. Bu tür enfeksiyonlar çocuğunuzun orta kulağında iltihap ve enfeksiyonlar ile karakterizedir. Enfeksiyon tipik tedavilerle temizlenmeyebilir ve kısa süre içerisinde tekrarlayabilir. Bu durumda çocuklar bir KBB hekimi tarafından değerlendirilmelidir. En az bir kulakta normal işitme olduğu sürece, konuşma ve dil normal olarak gelişecektir.
 
KAYNAK
 
https://kidshealth.org/en/parents/not-talk.html
 
https://www.verywellfamily.com/causes-of-toddler-speech-delays-289665