ÇALIŞMA ALANLARI

Ses Bozuklukları

Ses Nedir?
Ses; genel olarak, ses üretim sistemi tarafından oluşturulan akustik sinyallerdir. İnsan sesi; vokal kordlar arasından salınan havanın meydana getirdiği titreşimler sonucu oluşmaktadır. Sesin fiziksel özellikleri; frekans ve perde (tiz-pes), ses şiddeti (alçak-yüksek) ve kalite (çatlak-kısık-boğuk) dir.
Ses Bozukluğu Nedir?
Sesin frekans ve perde, şiddet, kalite  gibi özelliklerinden bir ya da bir kaçı konuşmacının ne söylediğinden daha fazla dikkat çekiyor ise ses bozukluğu olduğu düşünülür. Ses bozukluğu olan kişilerde en sık görülen yakınmalar; konuşma sırasında boğazda ağrı, acı ya da gerginlik hissi, boğazda takılma hissi, düzelmeyen ya da sık sık yaşanılan ses kısıklığı, sesin tamamen gitmesi, konuşma sırasında zorlanma, nefes nefese kalma, uzun süre konuşmayı sürdürememe, sesin normaldekinden daha tiz (ince) ya da pes (kalın) çıkması, seste çatlanma/pürüzlülük, yüksek sesle konuşma/şarkı söylemekte zorlanma, sesin gün içinde ya da hafta sonuna doğru kötüleşmesi gibi durumlardır.
Ses Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir?
Ses bozukluklarının birçok nedeni olabilmektedir. Nodül, polip, kist, granülom, reinke ödemi gibi durumlar; kişinin sesini kötü ve yanlış kullanmasından, ses hijyenine dikkat etmemesinden kaynaklanır. Ses teli felci (paralizi/parazi) ise; geçirilen ameliyatlar, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi durumlar sonrasında oluşur. Aşırı sigara ve alkol kullanımı gibi durumların neden olduğu gırtlak kanseri, bir takım virüslerin neden olduğu (papillom) ya da bazı nörolojik bozukluklara bağlı olarak gelişebilen ses bozuklukları (spazmodik disfoni) olabilir.
Ses Bozukluğuyla İlgili Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınmalıdır?
Bir soğuk algınlığı ya da alerjiye bağlı olmaksızın seste kalınlaşma, çatallaşma ve bir rahatsızlık hissi varsa ve bu durum on beş günden daha uzun bir zamandır devam ediyorsa bir KBB uzmanına görünülmelidir.
Ses Terapisi Nedir?
Ses terapisinde öncelikle kişiye ses hijyeni öğretilir. Sese zarar veren davranışlardan korunma yolları geliştirilir. Nefesi doğru kullanma, yanlış konuşma alışkanlıklarının değiştirilmesi ve ses egzersizleri ile ses tellerinin doğru şekilde çalıştırılarak şikayetlerinin giderilmesi amaçlanır.