ÇALIŞMA ALANLARI

Yarık Damağa Dudağa Bağlı Dil Konuşma Bozuklukları

Doğumsal anomaliler arasında en sık görülen anomalilerden birisi dudak-damak yarıklarıdır. Tek taraflı ya da çift taraflı olarak oluşabilen dudak yarıkları tek başına veya damak yarığı ile birlikte görülebilmektedir (Çıldır ve ark, 2010).
Yarık Damak-Dudağın Nedeni Nedir?
Nedeni tam olarak bilinmememekle beraber annenin hamileyken herhangi bir enfeksiyon hastalıkları geçirmesi, alkol ve sigara kullanımı, kimyasal maddelere maruz kalması sebep olabilir.
Yarık Damak-Dudak Konuşmayı Nasıl Etkiler?
Dudak yarığının konuşma gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olmazken damak yarığı olan çocuklarda dil ve konuşma sorunları olabilir.
Yarık Damak-Dudak Olan Çocuklarda Ne Zaman Konuşma Terapisine Başlanır?
Konuşma gelişimi normal olan bir çocuğun yaklaşık olarak 15 aylık olduğunda tek sözcükler kullanması, 2-3 yaşlarında 50-100 sözcüğü olup iki-üç sözcüklü cümleler kurması gerekir. Yarık damak-dudaklı çocuklar da konuşma gelişimlerini diğer çocuklarla aynı zamanda tamamlarlar. Bu dönemlerde olması gereken konuşma gelişimini gösterememişse bir uzmana danışılmalıdır. Ayrıca çocuk 2,5 yaş civarı konuşuyor olsa bile çıkardığı seslerin doğruluğunun değerlendirilmesi açısından bir uzmana danışılmalıdır.
Terapi Ne Kadar Sürer?
Terapinin süresi çocuğun hangi seslerde sorunu olduğu, ev ödevlerinin aksatmadan yapılması, çocuğun öğrenme hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
Konuşma Terapisi Sonunda Yarık Damak-Dudak Olan Kişilerin Konuşması Tamamen Düzelir mi?
Yapısal anomalilerin olduğu konuşma bozukluklarında konuşma terapisi etkili olmaz. konuşma terapisi sadece yanlış öğrenmeye bağlı olan konuşma bozukluklarını düzeltebilir.